top of page

Kruidige spruitjes


In de winter zijn spruitjes een veelvoorkomend ingrediënt op tafel. Je kent de recepten vast wel: stamppot, gekookte spruitjes of verwerkt in een gerecht. Dit recept is nét iets anders dan je misschien gewend bent met spruitjes. En het is vega(n)!


5 personen, 1,5 uur


De ingrediënten:

- 500 gram spruitjes

- 500 gram (kastanje) champignons

- 1 ui

- 2 sjalotten

- 4 teentjes knoflook

- Scheutje olijfolie

- 1-2 tl gemalen komijnzaad

- Peper, zout

- 300 gram rijst

- 300 ml water

- 1 blokje groentebouillon

- Gember (optioneel)

- Handje vol cashewnoten (optioneel)


De bereiding:

  1. Begin met het voorbereiden van je gerecht. Dop de spruitjes en kruis ze in (snijd een kruisje aan de onderkant, zodat de spruitjes meer smaak opnemen). Snijd de champignons in plakjes. Snijd ook de ui en de sjalotten. Houd de sjalotten apart. Gebruik een knoflookpers voor 2 teentjes knoflook, die je bij de sjalotten voegt.

  2. Neem een soeppan en doe daar een scheutje olie in. Fruit de ui en de andere 1-2 teentjes knoflook (gebruik daarvoor een knoflookpers). Voeg daarna 300 ml water toe en kook de rijst samen met de ui en de knoflook en doe 1-2 tl gemalen komijnzaad erbij. Doe er ook een bouillonblokje in en laat het 30 minuten op laag vuur pruttelen.

  3. Doe een scheutje olie in een wok en bak de sjalotten, knoflook en champignons 3 minuten. Kook ondertussen de spruitjes in een aparte pan gedurende 4-5 minuten. De spruitjes mogen niet zacht worden.

  4. Giet de spruitjes af en doe ze in de wok bij de champignons, uien en de sjalotten. Laat ze ongeveer 5 minuten mee bakken.

  5. Schep uit beide pannen op een bord en serveer het gerecht. Je kunt bij het serveren nog een handje cashewnoten toevoegen op elk bord.

22 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page